„У славу предака“ за Дан 3. бригаде Копнене војске

Поводом прославе Дана Треће бригаде Копнене Војске, у Дому Војске у Нишу синоћ је изведен музичко сценски програм Културног центра „Драинац“ из Блаца – „У славу предака“.

Иначе, Дан 3. бригаде КоВ (чија се команда налази у Нишу) обележава се 7. октобра, када је у Првом балканском рату 2. пешадијски пук „Књаз Михаило“ првог позива моравске дивизије кренуо у рат. Овај пук учествује у Кумановској, Прилепској и Битољској бици. У Другом балканском рату, у Брегалничкој бици, због енергичности, силине и непробојности одбране, од противника добија епитет „гвоздени“. У Првом светском рату учествује у Церској бици, а његовом трећем команданту, пуковнику Миливоју Стојановићу, Станислав Бинички посвећује композицију „Марш на Дрину“. Приликом повлачења српске војске преко Албаније штитио је одступницу и 1916. године учествовао у бици на Горничеву, а 1918. активно учествује у ослобођењу Ниша. Борбени пут води га све до Темишвара. „Гвоздени пук“ је једна од најчувенијих јединица српске војске, коју је Врховна команда употребљавала у пресудним биткама.

u-slavu-predaka-ilu-02

Као носилац светлих традиција 2. пешадијског пука познатог као „Гвоздени пук“, 3. Бригада КоВ чини све што је у њеној могућности како би се јуначка дела наших предака сачувала од заборава.

u-slavu-predaka-ilu-01

Програм „У славу предака“ (који за тему има стогодишњицу почетка Великог рата, чувени Гвоздени пук и његову непролазну славу) изводе чланови Фолклорног ансамбла „Драинац“ и глумци Аматерског позоришта „Театар 13“ из Блаца. Сценарио и режију програма потписују Латинка Стојановић, носилац награде „Драинац“ Општине Блаце за 2014. годину и Драган Велимировић, уметнички руководилац ФА „Драинац“.


Оставите одговор

Your email address will not be published / Required fields are marked *