УСПЕШНО ИЗВЕДЕНА ПРЕДСТАВА НА ФЕСТИВАЛУ ФЕДРАС У МАЛОМ ЦРНИЋУ

Аматерско позориште „Театар 13“ представио се публици и жирију 46.Фестивала драмских аматера села Србије (ФЕДРАС).На поменутом фестивалу на којем се представља драмски аматеризам целе Србије, Театар 13 Културног центра „Драинац“ , извео је представу „Пробуди се, Като“, редитеља Зорана Цветковића.

 

Уз овације публике , аматерско позориште „Театар 13“ је добио позитивне критике и публике и жирија који су чинили професионални глумци : Лидија Вукићевић и Александар Дуњић и књижевник Селимир Радуловић.

 

За најбољу улогу на фестивалу у представи добила је Бранка Панић.

ФЕДРАС је основан 1972. године са циљем да поспеши и афирмише позоришну уметност у селима Стига и Поморавља. Почео је нанаметљиво са аматерима  Општине да би убрзо окупио сва аматерска позоришта и драмске секције при културно-уметничким друштвима многих крајева републике Србије. Данас је то манифестација од значаја за читаву Републику. И ево годинама успешно окупља најуспешније позоришне групе села Србије са обема покрајинама.

До сада је на ФЕДРАС-у изведено преко 400 позоришних представа у конкуренцији и велики број ван конкуренције на спрском, румунском, мађарском, русинском, словачком, албанском и другим језицма.

Поред драмских аматера, ФЕДРАС окупља и песнике, сликаре, музичаре, и друге ствараоце са територије републике Србије. На ФЕДРАС-у се организују и округли столови, углавном са тематиком позоришног аматеризма у селима Србије.

 

Ова значајна културна манифестација угостила је многе еминентне драмске уметнике, од Раше Плаовића и Љубинке Бобић до Мире Ступице, Ружице Сокић, Радета Шербеџије, Љубе Тадића и многих других.

Организатори ФЕДРАС-а су Центар за културу Мало Црниће са својим телима, општина Мало Црниће и Савез аматера Србије.

Оставите одговор

Your email address will not be published / Required fields are marked *