ПРИКАЗАН ФИЛМ „КРАЉЕВСКИ ТОП“

У биоскопској сали Културног центра приказан је документарни филм „Краљевски топ“.Филм је посвећен изради Краљевске круне којом је крунисан први Српски краљ после више од 500 година с обзиром да је као последњи крунисан  краљ био Урош „Нејаки“ још пре доласка Османлија на овај простор и узимајући у обзир и то да краљ Милан Обреновић иако је себе прогласо за краљем а Србију краљевином није званично крунисан . Филм говори о томе како је доласком на власт у Србији Петра Карађорђевића (после мајског преврата 1903.) било потрбно да се исти крунише чиме би се и нова династија Карађорђевића и још крхка Краљевина Србија учврстила.

Од дела топа који је изливен 1812. године у Београду у Првом Српском устанку,  у Паризу је направљена круна, што симболизује борбу и опстанак Српског народа као и крвну везу вође Првог Српског устанка Карађорђа и новог краља Петра Карађорђевића (деда и унук) што оправдава раније стечено наследно  право у династији Карађорђевића.

Филм такође прати Српску круну и кроз тешке периоде у Српсој историји поготово у Великом рату , као и доласком комунизма у Србији.За време Великог рата Српска круна је била закопана у поду Призренске Богословије , а у време комунизма дуго је скривана од   очију јавности. Данас се налази у историјском архиву Србије.

Режију и монтажу филма урадио је Велимир Стојановић , а сценарио Драган Марковић.

Оставите одговор

Your email address will not be published / Required fields are marked *