АМАТЕРСКО ПОЗОРИШТЕ ТЕАТАР 13 КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА „ДРАИНАЦ“УЧЕСНИК 46. ФЕСТИВАЛА ДРАМСКИХ АМАТЕРА СЕЛА СРБИЈЕ

Аматерско позориште „Театар 13“ које ради при Културном центру „Драинац“ овогодишњи је учесник 46. Фестивала драмских аматера села Србије –„ ФЕДРАС“.Фестивал се одржава у периоду од 14. до 22. октобра у месту Мало Црниће.

ФЕДРАС је основан 1972. године са циљем да поспеши и афирмише позоришну уметност у селима Стига и Поморавља. Почео је нанаметљиво са аматерима  Општине да би убрзо окупио сва аматерска позоришта и драмске секције при културно-уметничким друштвима многих крајева републике Србије. Данас је то манифестација од значаја за читаву Републику. И ево годинама успешно окупља најуспешније позоришне групе села Србије са обема покрајинама.

До сада је на ФЕДРАС-у изведено преко 400 позоришних представа у конкуренцији и велики број ван конкуренције на спрском, румунском, мађарском, русинском, словачком, албанском и другим језицма.
Поред драмских аматера, ФЕДРАС окупља и песнике, сликаре, музичаре, и друге ствараоце са територије републике Србије. На ФЕДРАС-у се организују и округли столови, углавном са тематиком позоришног аматеризма у селима Србије.

Ова значајна културна манифестација угостила је многе еминентне драмске уметнике, од Раше Плаовића и Љубинке Бобић до Мире Ступице, Ружице Сокић, Радета Шербеџије, Љубе Тадића и многих других.
Организатори ФЕДРАС-а су Центар за културу Мало Црниће са својим телима, општина Мало Црниће и Савез аматера Србије.

Аматерско позориште „Театар 13“ публици и жирију поменутог фестивала представља се у четвртак 19. октобра од 19 часова са представом „Пробуди се, Като“ редитеља Зорана Цветковића.

 

ФЕДРАС је фестивал са без мало пола века дугом традицијом .На фестивалу ће како најављују организатори бити представљен драмски аматеризам из целе Србије.

????

Фестивал отвара позната глумица Јелица Сретеновић, а жири чине познати глумци : Александар Дуњић, Лидија Вукићевић и књижевник Селимир Радуловић.

 

Представа „Продуди се, Като“ у извођењу Аматерског позоришта Културног центра „Драинац“ , Театар 13 , рађена је по делу Милана Гргића у режији Зорана Цветковића.

Улоге:

Ката – Бојана Павловић

Љуба Пајсер – Стеван Тодић

Марина – Бранка Панић

Евица – Сандра Макрагић

Никола – Илија Радуловић

Игор – Милан М. Симић

Томица – Лука Панић

Станимир – Давид Ћурчић

Сценографија: Зоран Панић и Небојша Николић.

Оставите одговор

Your email address will not be published / Required fields are marked *